Közösség
[ 2021.01.05. by Liftoff.Belepes 0 Comments ]

Hogyan lehet túlélni a lehetetlent?

Azzal, hogy egy teljes évre leáll az iparág , azzal nem lehetett előre számolni. -mondja Varga Balázs Magyarország egyik legsikereseb online jegyeladó rendszere a Tixa alapítója, aki a Liftoffban struktúrálta újra cégét

A Tixa csapata a Covid vihara elől menekült a Liftoffba, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot. Igaz, nem a legideálisabb körülmények között ismerkedtünk meg, mégis nagyon boldogok vagyunk, hogy támogató hátteret nyújthatunk   egy ilyen profi csapatnak átvészelni ezt a nehéz időszakot. Varga Balázst, alapítót kérdezgettük a Tixa sikertörténetéről és a covid időszak átvészeléséről, tapasztalatairól.

(Fotó: Németh Dániel)

– Hogy kezdődött a Tixa sztori?

A Tixát 2013 év végén alapítottam, a weboldal pedig 2014 tavaszán indult el, így most már közel 7 éve működünk. Az előzmények még messzebbre nyúlnak vissza, én 1997-benkezdtem el a pályát, mint koncertszervező, mellette grafikai megközelítésből is felkeltette az érdeklődésemet, hogy hogyan készülnek a különböző színház- és koncertjegyek. A szervezés mellett így elkezdtem saját jegyeket is gyártani különböző színházi fesztiválok számára, majd bővítettem a zenei programokkal is. Végül egy jegyforgalmazással foglalkozó cég fel is vett, hogy segítsek nekik a magyarországi piacbővítésben. Amikor ettől a cégtől eljöttem, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy a saját utamat szeretném járni, nem pedig

alkalmazottként dolgozni. Körülbelül 4 évembe telt amíg kialakult a végleges működési koncepciója egy saját működtetésű jegyforgalmazó cégnek. Az indulás után ahogy nőtt a partnerek száma úgy nőtt a csapatlétszám is, ami csúcsidőszakban 11 főre növekedett

 

– Miben más a Tixa, mint a többi online jegyeladással foglalkozó cég?

Más megközelítésből nyúltunk a jegyek forgalmazásához alapítástól kezdve, ami nagyrészben a szervezői múltamnak köszönhető. Sokkal inkább tudtam az ő érdekeit is szem előtt tartva felállítani a Tixa rendszerének a működési alapelveit. A másik, hogy lehetőségem volt nagyon sok külföldi rendszert kipróbálni főleg angol és skót területen. Láttam, hogy szükség van egy nagy generáció váltásra az itthoni jegypiacon, a hagyományos jegyirodák nagyon drágák a koncert szervezőknek is és az irodák működése is nagyon költséges. Én csak online megoldásban gondolkodtam rengeteg új funkcióval, ami itthon még nem volt elérhető akkor a piacon, például, hogy a jegybevétel direkt a szervezőhöz érkezzen be, ne álljon az értékesítőnél, így a számlázás is a szervező nevében mehet. Ezeknek a funkcióknak köszönhetően már az indulásnál rögtön bizalmat szavazott nekünk a Művészetek Völgye, a Dürer Kert, akik nagyon jó induló partnernek bizonyultak, mert hamar utána a Budapest Parkkal is szerződtünk és utána sem kellett soha nagyon azzal foglalkozni, hogy hogyan cserkésszünk be partnereket, hanem organikusan a partnerek elégedettségének köszönhetően fokozatosan nőttünk. Sokan pont a digitális átállás küszöbén voltak, mi meg megoldást tudtunk adni a papíralapú és az online jegyek értékesítésére is. Segítettük a szervezőket a saját online rendszerük kialakításában is. Nagyon jókor léptünk piacra és az évek alatt így most már 1000 fölött van a partnereink száma. Jelenleg arra fordítjuk a legnagyobb figyelmet, hogy őket hogyan tartsuk meg, hogyan szolgáljuk ki az igényeiket.

 

– Hogyan változtatta meg a munkátokat, a cég működését a COVID az elmúlt évben?

Drámaian. Ilyen forgatókönyvvel nem rendelkeztünk előtte soha, ezzel nem lehetett tervezni még úgy sem, hogy volt vésztartalék tőke a cégben. Azt, hogy egy teljes évre leállt az egész iparág, azzal nem lehetett számolni. Alapvetően tudomásul vettünk minden szabályozást, betartottunk mindent, amit kell, de az egész iparágat és minket is felkészületlenül ért a pandémia. Korábban is voltak lemondott rendezvények, kellett már jegyeket visszatéríteni teljes rendezvényekre, de tavasszal pár héten belül kb 1000 rendezvényt mondtak le. Általában évente 5000 rendezvény van fent az oldalon és abból csak néhány rendezvényt mondanak le teljes egészében. És pont tavasszal történt, amikor beindul a szezon, amikor rengeteg esemény van. Még az OTP fizető Simple Pay rendszere se tudott mit kezdeni a helyzettel, több hét volt mire a pénzügyi rendszerek tudtak olyan metódust mondani a visszatérítésre, amire mi el tudtunk kezdeni fejleszteni.

Az első lemondáshoz képest egy hónapot kellett várni csak arra, hogy technikailag lehetőség legyen a tömeges visszatérítésre. Nagyon szélsőséges volt az egész év, mert folyamatosan új problémákat kellett megoldani, ha volt lehetőség kisebb rendezvények megtartására mindenki gyorsanpróbálta kihasználni, a rendeletek folyamatosan változtak és szem előtt kellett tartani a szabályozásokat. Fő szempontunk az volt, hogy próbáljuk meg úgy átvészelni az időszakot, hogy senkit ne kelljen elküldeni, ezért felmondtuk a régi irodánkat, illetve a marketing költségeket lecsökkentettük és reménykedtünk az állami segítségben. Ehhez képest az első bértámogatásos rendelkezésben, a mi tevékenységünk nem is volt benne pedig tavasszal 3-4%-osra csökkent vissza a forgalmunk, csak nyár elején kerültünk bele sokadik módosítás után. Amikor látszott, hogy lesz második hullám akkor sajnos el kellett egy embert engednem.

 

– A kultúra az online térbe költözött. Titeket ez érint?

Most már ki tudjuk szolgálni azokat, akiknek van saját megoldásuk magára a streamingre, ez kb 10%-os forgalmat jelent a normálhoz képest. Illetve van némi előértékesítésünk jövő évi eseményekre, de érezhető egyelőre, hogy nem mernek ennyire előre tervezni az emberek. A jövőre nézve biztos, az emberek nagy része hozzászokik ahhoz, hogy egyre kevesebbet szocializálódjanak.  Én mindenképpen azt támogatnám, hogy ha visszatér az élet a normális kerékvágásba akkor is legyen stream jegy opció színházaknál is és koncerteknél is. Az is pozitívum, amit még az első hónapban láttam, hogy az emberek támogatói kedve megnőtt, látták az emberek, hogy a kultúra nagy bajban van és segíteni akartak.

Az első pillanattól kezdve azt éreztük, hogy – főleg a zenei koncertek és fesztiválok, vagy a független színházi társulatok előadásai esetében – a közönség aktívan segíteni szeretne. Első körben azzal, hogy nem kérik vissza a belépőjük árát, másodsorban pedig olyan kampányokon keresztül, ahol a kultúrára, szórakozásra szánt pénzüket támogatásként felajánlhatják azok számára, akiknek fontosnak ítélik meg a tevékenységét. Ez a lendület sokáig kitartott, elsősorban a sokkhatás vitte előre. És a sokk hatásból nem volt hiány, hiszen a kormányzat halogatta, vészhelyzeti kultúratámogatást. Ez a helyzet talán egy kicsit megágyaz ezeken a színtereken is a közösségi finanszírozásnak, de ennek a kultúrája nem épül fel egyik pillanatról a másikra. Addig is talán a közönséggel, a kultúrafogyasztókkal való nyílt és őszinte kommunikáció a fontos, ne feledjük, hogy ők is kíváncsiak az alkotók, szervezők, közreműködők helyzetére és jövőképére.

– A COVID miatt milyen fejlesztésekre fókuszáltok most?

Van egy új termékünk, egy zenekari honlapba beépíthető webshop. Rögtön nagyon jó zenekarokkal kezdünk, mint a 30Y, ezt most fogjuk indítani. Ez segítség a zenekaroknak is, hogy egy kis bevételt generáljanak az eladott merchandise-ból addig is, amíg nincsenek koncertek. A jövöben ezt szeretnénk úgy bővíteni, hogy akár a logisztikai feladatokban is segítsünk, ahol van rá igény. A stream részt is szeretnénk fejleszteni, illetve nálunk már pár éve nagyon fontos a készpénz mentesség, és ez a Covid miatt most még inkább előtérbe került. Kifejlesztettünk egy olyan megoldást, amivel a használó önmaga fel tudja tölteni kredittel a karszalagját és nem kell sorban állni a fesztiválon a feltöltéshez.

– Leginkább most otthonról dolgoztok, a home office milyen hatással van a csapatra? A dinamika lassan, de biztosan megy lefelé ez egyértelműen látszik. Az elején mindenki örült is egy kicsit neki, de nálunk ez előtte is elég flexibilisen működött. Sőt, pont akartuk egy kicsit rendszerezni az irodai létet. Fontos, hogy legyen egy hely, ahova be lehet járni, hogy tudjunk találkozni, illetve jó az egyéni munka, de vannak kiscsoportos feladatok is, amiket effektívebb egy légtérben végezni, mint online. Nagyon jó a Liftoffban, flexibilis iroda megoldást nyújt, hogy van kiscsoportos meg egyéni munkára és egész csapatos tárgyalásra is helyünk. A másik nagy vonzereje a Liftoffnak az volt, hogy itt kultúrával foglalkozó vállalkozások, egyesületek vannak. Szerintem ez nagyon jó, hogy így meg tudják találni egymást ezek a cégek, Fontos, hogy legyenek ilyen jellegű bázisok, amelyek elősegítik az együttműködést a kulturális- és a kreatív szcénában is.

 

 

 

Közösség
[ 2020.12.11. by Liftoff.Belepes 0 Comments ]

Vívóterem a Liftoffban?

Egy magyar startup mobilapplikációja forradalmasíthatja  a találatjelzést a vívásban

 

A Calibur Fencing csapatának tagjai hetek óta elsőként érkeznek és utólsóként távoznak a Lifoffból. Új fejlesztésük célja, hogy a vívás sokkal  elérhetőbb sportággá váljon és kikerüljön a hagyományos értelemben vett vívótermekből. 

 

Ez egy wireless találatjelző rendszer, mely sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos találatjelző rendszer. Egyszerű megoldást nyújthat gyakorolni vágyó vívóknak akik a hagyományos találatjelző rendszert nem engedhetik meg maguknak. A COVID csak még jobban felerősítette ezt az igényt.

 

Kákonyi Tibort, a Calibur egyik alapítóját kérdeztük a reggeli  kávénk mellett.

Mesélj a projektről pár szóban 

Egy konkrét termék fejlesztésére álltunk össze: egy okos találatjelző rendszert fejlesztünk víváshoz. Az alap probléma, amiből kiindultunk az az, hogy a vívásban használt találatjelző gépek  fizikailag nagyméretű, nehéz szerkezetek, amik vezetéken keresztül csatlakoznak a vivó fegyveréhez és emiatt a használata is nagyon bonyolult. Vannak vezeték nélküli rendszerek, de ezek nagyon drága megoldások és igen pontatlanok. A mi célunk, hogy olyan innovatív megoldással helyettesítsük, ami szoftver alapú, azaz egy mobil applikáció seígtségével valósítjuk meg a találatjelzést, ami bármilyen tetszőleges hétköznapi digitális eszközön futhat, okostelefonon vagy tableten, ami bluetooth-on keresztül kommunikál egy kis hardvereszközzel, amit a vivófegyverhez csatlakoztatunk és az küldi találat esetén a jeleket az applikációnak.  Ami még ebben igazi újdonság a vívó számára, hogy az eredmények közvetlenül

elmentődnek az appon, aminek köszönhetően a sportoló teljesítménye, fejlődése nyomonkövető lehet. 

Az eszköz csak edzéshez használható vagy cél, hogy majd versenyeken is átvegye a találatjelző rendszerek szerepét? 

Hosszabb távon szeretnénk, ha a sportág minden szintjén tudnánk alkalmazni, de első körben amíg nem működik tökéletes stabilitással, pontossággal, addig egyelőre edzés körülmények között képzelhető el a használata. 

Hogy áll össze a csapat? Ki honnan jött? 

Attól függ kit tekintünk a csapat tagjának, ez dinamikusan változik. A szigorúan vett alapítók hárman vagyunk: Nagy Ádám, a Kovács Andris és én magam. Andris, villamosmérnök, én mobil app fejlesztő vagyok, Ádám data scientist, ő most a PhD tanulmányai miatt egyidőre visszavonult a napi aktív munkától. Ismertük egymást személyesen is  a projekt indulása előtt és az volt a projekt indíttatása, hogy korábban mindhárman aktívan vívtunk. Nyáron csatlakozott hozzánk Tanács Ferenc, ügyvéd és Varga Valentin, menedzser, most az ő vezényletével halad a projekt, ami nagy szintlépést hozott a projekt életébe. Illetve néhány hete megint bővültünk  Szőke Ádámmal, ő gépészmérnök, aki még most integrálódik a csapatba. 

Miért pont a vívás? 

Személyes élmények adták az indíttatást, én magam 10 éven keresztül vívtam, párbajtőröztem. Andris is majdem egy évtizeden keresztül kardozott. Szóval maga az ötlet túl kézenfekvő volt, hogy miért ne lehetne app-pal megvalósítani a találatjelzést aztán később találtam meg az érzelmeken túlmutató motivációt is. Én  Devecserből Ajkára jártam suliba,  vívni pedig Tapolcára, ami rengeteg utazással járt és ez megnehezítette azt, hogy a vívó pályafutásom sikeresen folytatódjon aminek a fő oka az volt, hogy az infrastruktúra nagyon nehezen elérhető a sportághoz.  Ez a személyes élmény motivált, és a terv az volt, hogy a  mi eszközünkkel elérhető áron bárki vivótermet tud varázsolni bármilyen helyiségből. 

Most hogy áll a projekt? 

Két hete sikeresen teljesítettük és lezártuk az első 3 hónapos fejlesztési fázist. Ennek az időszaknak  az volt a célja, hogy előkészítsünk egy nagy szabású béta tesztelést, Valentin kapcsolatba lépett világszerte számos vívóklubbal.  A vívóklubok visszajelzései nagyon pozitívak, kiválasztottunk 20 vívóklubot, akik a következő egy hónapban aktívan tesztelik majd a prototípusokat az edzéseiken és a folyamatos visszajelzésekkel segítik a termékfejlesztést. Ami fontos, hogy ők már hajlandóak voltak ezért fizetni, ami validálja a koncepció üzleti oldalát is.  Ezalatt az egy hónap alatt hasznos visszajelzéseket gyűjtünk és a visszajelzések alapján fejlesztjük ki a végleges, kereskedelmi forgalomba hozható terméket. 

Ezt mikorra tervezitek? 

Most még egy hosszabb, több hónapos folyamat lesz, még egy hasonló bétatesztelő kört csinálunk, amely során terveink szerint már nem csak párbajtőrre, hanem legalább egy másik fegyvernemre is működni fog a rendszer.

Más hatása van a COVID-nak a projektre? 

Részben nehezíti a tesztelést, de részben meg pont teremt egy extra szükségletet, hogy a vívást kivigyük a hagyományosan vett vívóteremből. 

Mi a célotok a projekttel rövid és hosszútávon?

Azt szeretnénk, hogy forradalmasítsuk a találatjelzést a vívásban. Ahogy nézegetjük a nagyobb márkák kínálatát, csomó olyan termékük van, amit mi a szoftverbe beépíthető okos funkciókkal ki tudunk váltani úgy, hogy ha elég gyorsak vagyunk akkor szerintem jó esélyünk van, hogy elterjedjen világszerte. 

Miért egy közösségi irodát választottatok? 

 A fő motiváció az volt, hogy az előző helyen nagyon korlátozott volt időben a rendelkezésre állás. Egy startup sokkal dinamikusabban kell hogy működjön, mint ahogy a normál reggel 8-5-ig tartó munkaidő. Sokkal kiszámíthatatlanabb az is, hogy mikor mennyit kell dolgozni. Az nagyon fontos szempont volt, hogy hétfőtől vasárnapig bármikor be tudjunk jönni az irodába, mert hardvert is fejlesztünk, a munkát nem lehet teljes egészében távmunkában végezni. A csapatmunka is hatékonyabb így, hogy egy térben vagyunk. 

Ami még a közösségi iroda nagy előnye, hogy leveszi az iroda fenntartásával kapcsolatos feladatokat a vállunkról, így a cég igazi tevékenységére tudunk 100%-ban fókuszálni. Illetve, maga a Liftoff nagyon jó helyen van és könnyen megközelíthető, nagyon kellemes légkörrel. 

Video: https://youtu.be/Jhc3LRwip6g

Facebook: https://www.facebook.com/calibur.fencing

Webpage: www.caliburfencing.com

Uncategorized @hu
[ 2020.06.12. by Liftoff.Belepes 0 Comments ]

A Liftoff a legjobb közösségi irodák között.

A karantén alatt remek hírt kaptunk, amit most az újranyitás után nagyon büszkén osztunk meg veletek. Az  Év irodája versenyen a közösségi terek kategóriájában a Liftoff a döntőbe, azaz a legjobb négy közé került.

Nem is volt kérdés számunkra, hogy a megvalósult irodánkkal nevezzünk Az Év Irodája (https://azevirodaja.hu/) versenybe. A nevezést követően kíváncsian vártuk a kategória, „Az Év Közösségi Irodája 2019” további résztvevőit. Elég erős mezőny állt fel, és valóban izgalommal vártuk a díjkiosztót, amit idén  a járvány miatt online rendeztek meg.  Igazán örömmel és büszkén fogadtuk a hírt és az elismerő oklevelet, hogy az Év Közösségi Irodája kategóriában a Döntősök közé kerültünk. Visszaigazolást nyert számunkra, hogy az álmok, vágyak és elképzelések, amivel elindultunk a coworking iroda létrehozásakor, jó irányba mutattak és  ezt a szakma legrangosabb versenyén  is díjazták.

 

Irodánk tervezése és kialakítása során fontosnak tartottuk, hogy olyan közösségi teret hozzunk létre, ami egyrészt hordozza a helyiség több, mint 100 éves múltjának értékeit (a Liftoff történetéről itt olvashattok: https://liftoff.hu/rolunk/), ugyanakkor modern és friss környezetével otthont és alkotói teret biztosít mindazoknak, akik egy hangulatos, jól felszerelt coworking irodában képzelik el a működésüket.

Így jött létre a Liftoff coworking iroda, köszönhetően a https://storiz.design/ alkotó csapatával történt kiváló együttműködésnek és szakmai munkának (erről pedig itt olvashattok: https://liftoff.hu/2020/03/12/ket-fiatal-tervezonek-koszonhetoen-a-liftoff-az-orszag-legjobb-kozossegi-terek-koze-kerult/).

A modern, átgondoltan kialakított tér azonban csak egy kiinduló alap  ahhoz, hogy munkátok során kényelmesen  érezzétek magatokat nálunk. Minden nap azon dolgozunk, hogy igényeiteket minél magasabb szinten kiszolgáljuk és ötleteiteket, elképzeléseiteket egy támogató, kreatív közösségben sikerüljön megvalósítani.

 

Látogassatok el hozzánk, vagy csak ugorjatok be egy kávéra. Újra teljes szolgáltatáscsomaggal és nyitvatartással, valamint kedvezményes akcióval  várunk titeket.

sdr
Hírek
[ 2020.03.12. by Liftoff.Belepes 0 Comments ]

Két fiatal tervezőnek köszönhetően a Liftoff az ország legjobb közösségi terek közé került.

Szuper hírünk van. A Liftoff az év irodája versenyen az év közösségi tere kategóriában bekerült a legjobb 8 közé . Bemutatjuk nektek  Zvolenszky Blankát, és Imre Katát  a storiz tervezőcsapatát azt a két fiatal építészt, akiknek a Liftoff ezt a menő designt köszönheti .

 

 

LIFTOFF (L): Hogy találtok egymásra a megrendelővel?

storiz (s): Egy közös építész barátunk hozott össze minket. Mivel egy nagyobb, már futó projekt közepén történt mindez, először azon gondolkodtunk, hogy kit tudnánk ajánlani magunk helyett. Majd rövid mérlegelés után úgy döntöttünk, belevágunk mi, szorítunk rá időt, annyira izgalmasnak tűnt a feladat!

Miért tartottátok izgalmasnak ezt a helyet?

s: Egy tervezési folyamat első lépése egy tervtári kutató munka. Ekkor derült fény arra, hogy Liftoff helyiségeiben egy felvonógyár volt eredetileg. Kiderült hogy a legtöbb nagy középületünk köztük a Parlament felvonói is itt készültek egykor. Mindez eléggé befolyásolta  a koncepciót. Ez tervezési fogódzó volt onnantól kezdve, hogy erre fény derült. A mostani iroda helyén lévő egykori üzem  megérdemli, hogy ne vesszen feledésbe. A múlt és jelen kontinuitását az ipari hangulat eszközével próbáltuk megteremteni. Ezért lett “nyers” a mennyezet vagy köszönnek vissza a Liftoff több helyiségében a natúr acél részletek, felületek, emiatt lett falon kívül vezetett az elektromos szerelés. Apró jelzésként a telefonfükét , -amely a coworkingből való csendes elvonulásra szolgál- is úgy alakítottuk ki, hogy amikor belépsz, akkor az leginkább egy liftre emlékeztet.  Úgy szerettük volna megjeleníteni a gyári múltat, hogy legyen relevanciája az új  iroda funkcióban, mert természetesen a cél az volt, hogy a mai irodai igényeket maximálisan kielégítsük.

2.L:Milyen váratlan dolgok jöttek szembe veletek a munka során? Egy nem hagyományos iroda tervezésénél mik a határok, a lehetőségek?

s: Általános kihívást jelent a mindenkori megrendelővel megtalálni a közös hangot. Mindenki más. Megismerni a megrendelői igényeket, elképzeléseket, feltárni az aktuális helyben rejlő lehetőségeket, követelményeket, előírásokat, költségkeretet és a mindezt összehangolni.
Könnyű dolgunk volt a Liftoff esetén, mert egy kreatív közösségnek kellett kreatív irodát kialakítani – ez egy hálás feladat.  Mónikával ( Gyurity Monika a tulajdonos) való egyeztetések során is úgy éreztük, hogy nyitott, könnyen megérti az ötleteket, a tervet és abszolút konstruktívan áll az épp aktuális tervezési kérdésekhez.
Egyébként jellemzően határt szab a tervezésnek a beruházás költségkerete.

3.L:Amikor terveztek, alkottok, általában mi a szeretem és mi a nem szeretem rész? Mi vagy ki  adja a legtöbb inspirációt számotokra?

s: Mindig próbáljuk megtalálni az adott fázisban illetve feladatban a kihívást. Talán a már nagyon száraz, kiviteli tervet rajzolós, műszaki rész az,  ami túl monotonná tud válni a tervezési folyamat végén. Ugyanakkor ennek a kiszámíthatósága is egy előny…
Inspirációt nagyon sok mindent tud adni, de talán a legüdítőbb, amikor egy aktuális kérdésbe “beleragadva” a természetben vagy akárcsak a városban – a számítógép mellől felállva – mozgás közben ugrik be a megoldás/ihlet. Jellemzően próbáljuk figyelni, hogy mi történik a design nagyvilágában, ez is inspiráló.
Alapvetően aktuális tervezési kérdésekre keressük a választ, ami sok helyről érkezhet  a belsőépítészet esetén: a múlt, a képzőművészet, más alkalmazott művészetek,  – de ha nagyon közhelyesek akarunk lenni, az élet bármely random területéről jöhet az inspiráció. Nyitottnak kell lenni.

4L: Mik azok az építészeti, design újdonságok manapság, amik izgalmassá, érdekessé tehetnek egy épületet, egy belső teret, egy irodát?

s: Bármi olyan elem, ötlet, gondolat, amit még nem láttunk azelőtt, ami eredeti, friss, ad valami többletet – akár csak érzelmi síkon, de ha funkcionálisan, használatban, akkor még jobb – ezt a designt illetően értjük most első sorban.
Nagyon fontos ma  a környezettudatosság kérdése is, ennek esztétikus alkalmazása az, ami értékessé tud tenni egy teret számunkra.

5.L: Szerintetek mi az a három tényező, ami miatt egy coworking iroda népszerűvé válhat a vendégek körében?

s: Lokáció, szolgáltatás, közösség.

6.L:Ismerve a Liftoff iroda adottságait, kiknek ajánlanátok elsősorban?

s: Mindenkinek! A tervezési folyamat során a multimédiás, fényfestős már a más helyszínen kialakult közösség volt a célközönség, akikhez szépen tudnak csatlakozni további mozgóképes kreatívok.
Izgalmas, ha ez a társaság diverz is tud lenni, egy közösségi iroda előnye, hogy tanulni tudsz a másiktól, inspirálódni, vagy csak egy érdekes előadással kikapcsolódni, így az is jól jár, aki bármilyen más területen működik és egy izgalmas, változatos új helyet keres magának dolgozni.

7.L: Mik a jövőbeli terveitek, milyen feladatok várnak rátok?

s: Jelenleg több projektünk is fut párhuzamosan, ezek most lakás, iroda és iskola belsőépítészetek. Szeretnénk továbbra is izgalmas projekteken, szimpatikus megrendelőkkel együtt dolgozni. Aktuális nagy feladatunk a stúdiónkat illetően, hogy elindítsuk a honlapunkat és ezzel egyidőben megtaláljuk a helyünket a social mediában – tehát hogy virtuálisan is megjelenjünk végre.

Hírek
[ 2019.11.21. by Liftoff.Belepes 0 Comments ]

Nagy András media designer és Eitan Reiter, az elektronikus zene egyik világsztárjának közös projektje a Liftoffban készül.

A Liftoff Coworking irodában alkot Nagy András, media designer.

1.Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a vizuális művészet azon formájával amit csinálsz?

 

2011-ben láttam először a Hősök terén a “Paint Up!” nevű épületvetítő versenyt, ami azóta is emlékezetes maradt a számomra.

Ami igazán megragadta a figyelmemet az  egy versenyen kívüli pályamű volt , az összes többihez képest nagyon komoly 3D-s animációival és valós idejű interakciójával totál kilógott a sorból. Nagyon absztrakt és összetett alkotás volt. Nagy hatást tett rám és szinte azonnal éreztem, hogy nekem is valami ilyesmivel kell foglakoznom.

2.Az általad készített alkotásokat a vizuális  művészet szerteágazó formái között hová sorolnád?

Alapvetően az én művészeti világomat az absztrakt minimalizmus jellemzi talán a leginkább.
Aprólékos precíz munkával kidolgozott egyszerű formai világ.
Ehhez különböző eszközök és épületek, koncertek vagy zenék teremtenek változatos otthont.

Minden projektem külön életet él és máshová sorolható, így például a  fény művészet kategóriájába sorolható a “We Sense” installációm, de vannak olyan projektek is amik a film művészet kategóriájába sorolhatók, mint például egy videoklip, vagy egy VR-be (virtual reality) készült alkotás.
Nem igazán lehetne engem egy kategóriába besorolni mert nagyon összemosódnak a határok a fényművészeti ágak között.

http://andrasnagy.xyz/

3.Megrendelésket kapsz általában vagy saját ötleteidet, vágyaidat öntöd formába?

Részben megrendelésekre dolgozom. Ezek közül is azokat szeretem a legjobban, amik szabad kezet adnak az alkotásnak, mert ilyenkor adott témára saját belső kérdéseim-válaszaim mentén készül el az alkotás.

A saját projektjeimhez én magam keresem a lehetőségeket a bemutatkozásra. De a legjobb amikor a közös munka eredményezi a végterméket, például egy fényfesztivál során bemutatatott alkotások általában ilyenek. Magyarországon a pécsi  Zsolnay fényfesztivál a legfontosabb ilyen esemény. Ajánlom mindenki számára aki érdeklődik a fényművészet és a kapcsolódó “street art” és egyéb művészeti ágak iránt.

https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/

4.Melyik volt az eddigi alkotásaid során a számodra legfontosabb és miért?

A most soron következő lesz a legfontosabb és legkomplexebb alkotásom, ami az eddigi leghosszabb, 1 óra 16 perces időtartamú anyag és az összes eddigi tudásom, ötletem, hitem összegyúrása egy olyan zenei előadó számára akit 10 éve hallgatok és nagyon szeretek (Eitan Reiter: https://en.wikipedia.org/wiki/Eitan_Reiter).

5.Mennyire tágíthatóak a határai a vizuális művészetnek, merre mutat a jövője?

A digitális vizuális művészetre vonatkozólag azt gondolom, hogy lassan eljutunk oda, hogy valós időben tudunk megjeleníteni hihetetlenül komplex 3D animációkat. Ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mint amikor egy papírra festünk és az alkotás a szemünk előtt alakul. Jelenleg a digitális vizuális alkotások real time megjelenítését a számítógépek számolási sebesség határozza meg (adott formákra leképzendő fény alkotások illesztéséhez szükséges precíziós számítás). Az elmúlt 10-15 év a  digitális vizuális művészet terén a számítógépes programok fejlődéséről szólt. Ez  a fejlődés lehetővé teszi majd a jövőben, hogy az alkotásoknak tényleg csak a képzeletünk szabjon határokat.

6.Melyek azok a művészeti ágak, amelyek az általad készített alkotásokat a leginkább tudják “használni”?

Elsősorban a zenei művészeti ágat érzem erős kapcsolatnak. Zene és kép között nagyon élő és érdekes világok vannak. Én ezt érzem a legközelibbnek.  Mozgó képekkel dolgozom, ahol nagyon erős a hangi kapcsolódás, amit csinálok az zene nélkül nehezen állná meg a helyét.

8.Inspirál-e Liftoff Coworking iroda mint közeg az alkotásban?

Sokáig dolgoztam egyedül otthon. Hasonló gondolkodású emberekkel találkozni mindig nagyon ösztönző és inspiráló. A mindennapokhoz a coworking iroda mindenképpen ad egy kb. rendszert, ami egy kreatív alkotó számára is fontos, sőt sokszor az előrelépéshez elengedhetetlen. És nem utolsó sorban a Liftoff egy állat barát hely ahova örömmel hozom magammal a kutyánkat is.

proton_logo_OK
Hírek
[ 2019.10.11. by Liftoff.Belepes 0 Comments ]

Találkozás a Liftoff-ban a Proton Színházzal

A Liftoff irodában találkoztunk a Proton Színház produkciós vezetőjével, Csató Zsófiával.

(fotó: Glódi Balázs)

Liftoff: Ha egy mondatban kéne bemutatnod a Proton Színházat, mit mondanál magatokról?

Proton Színház/Csató Zsófia, produkciós vezető:

Egy virtuális társulat, melyet Mundruczó Kornél, film- és színházrendező és Büki Dóra, színházi producer alapított 2009-ben. Én 2012-ben csatlakoztam a csapathoz, kezdetben mint produkciós asszisztens, majd produkciós koordinátor, ma már produkciós vezető.

A Proton Színház célja a kezdetektől, hogy a művészeti szabadság maximális megőrzése mellett professzionális struktúrát biztosítson a függetlenül létrejött színdarabjainknak, projektjeinknek. Függetlenként azonban sosem egyszerű az élet, ebben számunkra szerencsére nagy segítséget nyújtanak állandó koprodukciós partnereink, itthon a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza, külföldön többek között a Bécsi Ünnepi Hetek, a berlini HAU Hebbel am Ufer vagy a drezdai HELLERAU.

L: Mik a közelmúlt legérdekesebb eseményei?

P: Idén lettünk 10 évesek. Az évadot egy premierrel indítottuk. Németország legnagyobb fesztiválja, a Ruhrtriennale keretén belül Ligeti György Requiemjét alapul véve mutattuk be Mundruczó Kornél rendezésében Evolúció című elődásunkat, amely műfajilag egy komolyzenei koncert és egy klasszikus színházi est között helyezkedik el.

Ezt követően Nehéz istennek lenni című előadásunkkal Pilsenben jártunk, majd Látszatélet című színdarabunkkal nyitottuk meg szeptember 28-án a szarajevói MESS Nemzetközi Színházi Fesztivált, ahonnan rögtön luganói FIT Fesztiválra utaztunk tovább.

L: Mit ajánlasz azoknak, akik még nem találkoztak az előadásaitokkal?

P: Az idei év nagy vállalása az volt, hogy A jég című előadásunkat újra műsorra tűztük, a jegyek 24 óra alatt elfogytak, ezért az évadon belül további előadásokat tervezünk. Ezenkívül a Látszatélet látható majd itthon, a Trafóban december 17-én és 18-án. Továbbá a Szemenyei János rendezte Vackor nyomában című családi musicalünk a Madách Színház repertoárján. Színházunk aktuális programját mindig megtaláljátok honlapunkon: https://protontheatre.hu/hu/eloadasok

L: Szeptember óta a Liftoff Coworking irodában működik a Proton Színház vezetése. Miért választottatok minket?

P: Inspirálónak és izgalmasnak tűnt számunkra egy olyan környezetben dolgozni, ahol megismerkedhetünk filmes, színházi, új médiás szakma jeles képviselőivel. Alig várjuk, hogy találkozzunk a konyhában egy kávé mellett vagy a színházban az előadásainkon.

Hírek
[ 2019.08.24. by Liftoff.Belepes 0 Comments ]

Az “Iamnewhere” új filmje: Rend a lelke

A Liftoff irodában működik az “Iamnewhere” alkotógárdája is. Új dokumetumfilmjük a “Rend a lelke”.

https://www.mediaklikk.hu/cikk/rend-a-lelke/?fbclid=IwAR3pI4MkPqISPDuOZkLcI8C6I_wfpGdf2oazI8NEpnF9AerZifNM8jTN_sc

1950-ben a szerzetesrendeket feloszlatták Magyarországon, de Emil atya és Gemma anya – hogy az üldöztetés éveiben is összetartsák a közösséget – néhány nővérrel együtt, akár egy civil család, Érdre költöztek. A közösség tagjai gyárban vagy hivatalban dolgoztak, kitüntetéseket szereztek, nyaraltak a Balatonnál vagy éppen színházba, moziba jártak – mint minden rendes lány.
Esténként és hajnalban azonban zárt ajtók és lefüggönyözött ablakok mögött – a monasztikus eszmény jegyében – titokban folytatták a szerzetesi életet. Emil atya regulamagyarázatai indigóval gépelt papíron és magnószalagon jártak körbe az érdi és budapesti nővérek lakásai között, míg Gemma nővér lelki támogatásával és józan felelősségtudatával mutatott utat. Az ÁVH végül 1967-ben csoportdossziét nyitott Bakonyiak fedőnév alatt az illegális tevékenység felderítésére.
Így került egy megfigyelésre szánt kanapé az érdi monostor főkapujával szemben a bokor alá, meleg kávé az ÁVÓ-s kezébe a házkutatásnál, és az Édesanyának szólított Gemma nővér egy Wartburg személygépkocsi volánja mögé.
Punk M. Gemma apátnő 73 éve elöljárója a rendnek. Az egyháztörténelemben ez példa nélkül áll. Vezetése alatt a ciszterci nővérek Regina Mundi közössége a korszak egyik legerősebb, illegálisan fennálló csoportjává érett szerzetesi életszentséggel és bátorsággal.

Magyar dokumentumfilm, 2018

A műsorszám megtekintése 6 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 888. oldalán.

Forgatókönyvíró: Bak Zsuzsanna, Kosztolni Ildikó
Operatőr: Kürti István
Rendezte: Bak Zsuzsanna, Szőcs Petra

Hírek
[ 2019.07.01. by Liftoff.Belepes 0 Comments ]

Megnyitottunk,várunk!

A Liftoff coworking iroda megnyitotta ajtaját és várja az audiovizuális szakma kísérletező, kretaív alkotóit. De nem csak őket, mindazok számára kínál műhely és piacteret, találkozási pontot és alkotói hátteret, akik új ötletekre vágynak vagy a régieket szeretnék új formába önteni.  Várja azokat is, akik szeretnének  inspiráló környezetben alkotni, üzleti tárgyalásaikat profi irodai környezetben bonyolítani. Tréningekre, képzésekre, bemutatókra alkalmas térrel egyedi események színterét is biztosítja a Liftoff.

(fotó: Kósa Árpád)

 

Látogass el, hozzánk, próbanapunk ingyenes!

Hírek
[ 2019.05.15. by adnetmedia 0 Comments ]

Miért népszerűek a Coworking irodák?

A Liftoff Téged vár, ha kreatív alkotói közösségre, együtt gondolkodásra, inspiratív ötletekre vágysz. De akkor is látogass el hozzánk ha nem a szokványos értelemben vett módon és körülmények között vezeted és alakítod vállalkozásod mindennapjait, építed jövőjét és sikereit. Mi ehhez kínálunk teret és lehetőséget.

Hírek
[ 2019.05.15. by adnetmedia 0 Comments ]

Tárgyaló foglalása Budapesten

A Liftoff Téged vár, ha kreatív alkotói közösségre, együtt gondolkodásra, inspiratív ötletekre vágysz. De akkor is látogass el hozzánk ha nem a szokványos értelemben vett módon és körülmények között vezeted és alakítod vállalkozásod mindennapjait, építed jövőjét és sikereit. Mi ehhez kínálunk teret és lehetőséget.

Hírek
[ 2019.05.08. by adnetmedia 0 Comments ]

Közösségi iroda szolgáltatás

A Liftoff Téged vár, ha kreatív alkotói közösségre, együtt gondolkodásra, inspiratív ötletekre vágysz. De akkor is látogass el hozzánk ha nem a szokványos értelemben vett módon és körülmények között vezeted és alakítod vállalkozásod mindennapjait, építed jövőjét és sikereit. Mi ehhez kínálunk teret és lehetőséget.